Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gastritida (zánět žaludku)

Další názvy: zánět žaludku, gastritis, gastroenteritida, rotavirová infekce, enteroviróza, "střevní chřipka"

Anglicky: gastritis

Původce: většinou enteroviry a rotaviry, může však být i bakterie

Úmrtnost: záleží na původci, asi 0,05%

Obor: Všeobecné lékařství (praktický lékař), Infekční lékařství

 

Gastritida je nemoc, kterou prodělá 95% dětí do 5. roku věku. Je to poměrně časté onemocnění, kterému se lidově říká "střevní chřipka", což je však velmi nesprávné, protože nenapadá střeva (je to zánět žaludku), a navíc nemá s chřipkou nic společného, snad jen to, že ji způsobuje virus, ale to je tak všechno. Toto nesprávné pojmenování pravděpodobně vzniklo tak, že mezi projevy chřipky patří u některých pacientů nevolnost (nausea), zvracení (vomit) a průjem (diarea), což patří také mezi projevy gastritidy. Proti rotavirům existuje vakcína.

 

Příznaky:

Inkubační doba trvá několik hodin až dnů. Jak již bylo zmíněno, mezi hlavní příznaky (symptomy) patří nevolnost (nausea), zvracení (vomit) a průjem (diarea) a vysoká horečka (febrilie) 38-41 °C. Dále bolest břicha, ve svalech a kloubech, únava, nadměrná spavost (hypersomnie), bolest hlavy. Pro gatritidu je typický akutní, prudký průběh onemocnění a uzdravení během 2-4 dnů, při velmi silném imunitním systému i během jednoho dne či dokonce za několik hodin. Po prodělání gastritidy sice nevzniká imunita, ale při třetím onemocnění je již téměř stoprocentní šance na prodělání nemoci bez komplikací.

 

Přenos, prevence a léčba:

Přenos: Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, každoročně na konci zimy nebo začátku jara způsobuje epidemie, avšak menší než u chřipky. K přenosu onemocnění stačí jíst z talíře, ze kterého pacient jedl (virus je odolný proti běžným saponátům a desinfekcím), dotknout se ho nebo věci, které se on dotkl, či dokonce s ním jen mluvit nebo být s ním v jedné místnosti.

Prevence: Jako prevence většinou bohužel neposlouží běžná hygiena, protože virus je odolný proti běžným domácím desinfekcím a mýdlům. Jako jediná prevence se uplatňuje jíst nebo dotýkat se obličeje až pět hodin poté, co jste se dostali do možného kontaktu s gastritidou, což běžně není možné předpovědět. Na těle virus přežívá 2-3 hodiny, na suchých a porézních předmětech (talíře, misky...) 1-2 týdny. Pokud máte doma člověka s gastritidou, talíře, skleničky a misky, ze kterých jedl/pil, umyjte je a nechte uschnout (neutírejte!) po dobu alespoň 10 dní, během kterých z nich nepijte ani nejezte.

Léčba (terapie): Léčba v běžných případech není nutná, jen klid a izolace pacientu na lůžku. Je nutné doplňovat tekutiny, které ztratil průjmem a zvracením, plus 2 litry denně. (V prvních hodinách onemocnění se pít příliš nedoporučuje, mohlo by to znásobit zvracení, začněte s doplňováním tekutin až 6 hodin po začátku onemocnění.) Také se doporučuje v průběhu gastritidy vypít alespoň 200 ml Coca-Coly, která uklidňuje žaludek a zmírňuje zvracení. Pokud je horečka vyšší než 39 °C, je potřeba i tu snížit (obklady, Paralen...). Pokud se onemocnění vyskytne u dítěte mladšího než 10 let, běžte raději k lékaři. V některých případech je totiž nutná hospitalizace na infekčním oddělení, pacientovi se podávají rehydratační roztoky perorálně nebo intravenózně, kalciové infuze a rehydratační roztoky (kapačky na zavodnění), sráží se horečka, doplňují se tekutiny, v horším případě se podávají glukózové roztoky a jiné léky na posílení imunity, virostatika nebo antibiotika (záleží na původci) a každé ráno se obvykle odebírá vzorek krve na kontrolu a rozbor.

 

 

 
 

 


Archiv

Kalendář
<< říjen / 2017 >>


Statistiky

Online: 5
Celkem: 397467
Měsíc: 3400
Den: 95

 
 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA